مراحل و شرایط طلاق ، توضیحات مهم درمورد طلاق زن از مرد - وکیل خانواده
خانوادهطلاقطلاق توافقیطلاق یک طرفه

مراحل و شرایط طلاق ، توضیحات مهم درمورد طلاق زن از مرد

طلاق با بطلان ازدواج متفاوت است. بطلان ازدواج به معنای این است که ازدواج صورت گرفته از ابتدا باطل و بی‌اعتبار بوده‌است.

طلاق به معنی پایان قانونی ازدواج و جدا شدن همسران از یکدیگر است و در پی آن حقوق و تکالیف متقابلی که بین زوجین در هنگام ازدواج وجود داشته از میان می‌رود.  معمولاً وقتی اتفاق می‌افتد که استحکام رابطه زناشویی از بین می‌رود و میان زوجین ناسازگاری و تنش وجود دارد.نوع  طلاق اجتماعی، تغییرات در دوستی‌ها و سایر روابط اجتماعی است که مرد یا زن طلاق گرفته با آن‌ها سر و کار دارد. اما طلاق روانی، موقعیتی است که از طریق آن فرد پیوندهای وابستگی عاطفی به همسرش را قطع کند و به تنها زیستن تن دردهد.در این مقاله شرایط و مراحل طلاق را برای شما خواهیم گفت.

شیوه انجام طلاق در قوانین کشورهای مختلف بسیار متفاوت است. اما در اغلب کشورها نیاز به تأیید یک دادگاه یا مرجع رسمی حقوقی وجود دارد. مذاهب مختلف نیز رویکردهای متفاوتی به طلاق دارند. طلاق در اسلام به اختیار شوهر انجام می‌شود اما زن نیز در شرایط خاصی ممکن است حق طلاق را به دست بیاورد.

سریعترین راه طلاق چیست؟

حتما تا به حال نام عبارت طلاق توافقی را شنیده‌اید. طلاق توافقی نیز یکی دیگر از انواع طلاق می‌باشد که به علت سریع و آسان بودن آن، راه متداولی برای جدایی می باشد. در طلاق توافقی همان طور که از نام آن نیز پیداست، زن و شوهر برای مسائل مختلفی چون مهریه، نفقه، حضانت فرزندان و غیره توافق کرده و به این علت و همچنین رضایت هر دو طرف، طلاق توافقی بسیار سریعتر از سایر انواع طلاق ها انجام می شود. پس بدین ترتیب می توان گفت، طلاق توافقی یک طلاق فوری و سریع ترین راه طلاق می باشد.‌

 طلاق از طرف زن چقدر طول میکشد؟

بر طبق قانون طلاق و آیین دادرسی مدنی، طلاق پرونده ای است که با اعتراض هر کدام از زوجین ۳ دادگاه را طی می کند. دادگاه بدوی، دادگاه تجدید نظر استان مربوطه، دیوان عالی کشور. در فرض اینکه پرونده با اعتراض، هر سه دادگاه را پشت سر بگذارد حدود یکسال طول خواهد کشید. مگر اینکه یکی از طرفین اعتراض نکند.

مراحل درخواست طلاق از طرف زن

مراحل طلاق

بی تردید سخت ترین و مهم ترین پرونده خانوادگی در دستگاه قضا، درخواست طلاق از طرف زن و یا به عبارت دیگر مراحل طلاق از سوی زوجه است. می دانیم که بر طبق قانون مدنی و مقررات فقهی، طلاق در اختیار مرد است و زن تنها با داشتن دلیل موجه و اثبات آن می تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند. مگر این که طلاق توافقی باشد یا زن وکالت در طلاق (حق طلاق) داشته باشد که از بحث ما خارج است.

به عنوان وکیل خانواده که سال ها تجربه در دعاوی خانوادگی دارد توصیه اکید می شود که درخواست طلاق از طرف زن را بدون وکیل شروع نکنید. چون مراحل طلاق و ارائه دلایل طلاق در این موضوع شرایط خاص خود را دارد و یا لااقل در این خصوص قبل از هر اقدامی با وکیل مجرب طلاق مشورت کنید.

شاید لازم باشد قبل از تقدیم دادخواست طلاق به دادگاه خانواده، دادخواست مرتبط دیگری به عنوان مقدمه ثبت شود و تا حصول نتیجه آن، ثبت دادخواست طلاق به تعویق افتد. پرونده طلاق از جانب زن نیاز بسیار به داشتن اطلاعات کافی در خصوص رویه دادگاه های خانواده، تجدید نظر و دیوان عالی کشور دارد. ارائه ادله محکمه پسند بسیار مهم است. اگر در پرونده دیگری نمی خواهید وکیل داشته باشید، وکالت این پرونده را به وکیل خانواده واگذار کنید. تا دچار باخت در پرونده ، اتلاف وقت، انرژی و سرخوردگی نشوید.

شروع مراحل طلاق

برای شروع و ثبت مراحل طلاق زوجه بایستی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی شروع کرد. در ابتدا دادخواست در دفاتر الکترونیک قضایی ثبت می شود و سپس به دادگاه خانواده فرستاده و ارجاع می شود. اگر طلاق توافقی نیست و اگر وکالت در طلاق(حق طلاق) از همسر ندارید ناچارید دادخواست طلاق از طرف زوجه تقدیم دادگاه خانواده کنید. زوجه هم می تواند در دادگاه خانواده شهری که هم اکنون ساکن است دادخواست بدهد و هم در دادگاه خانواده محل اقامت شوهر. طلاق از طرف زن، پرونده ای  است که مراحل طلاق آن ۳ مرحله می باشد. با این توضیح که طرفین (زن و شوهر) می توانند در صورتی که حکم دادگاه اول (بدوی) به ضرر آن ها باشد نسبت به آن در فرجه ۲۰ روزه تجدید نظر خواهی کنند.

بدیهی است که پرونده پس از تبادل لوایح به دادگاه تجدید نظر استان فرستاده می شود. در ادامه پس از صدور رای توسط شعبه دادگاه تجدید نظر که غالبا بدون حضور زوجین و تشکیل جلسه می باشد در مهلت ۲۰ روزه هر کدام از طرفین که رای به ضرر او باشد می تواند فرجام خواهی کند. در این صورت پرونده به دیوان عالی کشور ارسال می گردد.

این مطالب از این رو گفته شد که پرونده طلاق در صورت مقاوت زوجین، پرونده ای طولانی است. صبر بسیار می طلبد و اصلا ماهیت آن با عجله سازگار نیست مگر این که طلاق غیابی باشد و زوج در دادگاه حضور نیابد و یا اعتراض نکند که زمان کمتری به طول می انجامد.

تاثیر مخالفت مرد در طلاق از طرف زن

مراحل طلاق

زن برای ارائه درخواست طلاق و جدایی نیاز به ارائه دلیل و اثبات آن نزد قاضی دادگاه خانواده دارد. در غیر این صورت اگر مرد مخالف طلاق دادن زن باشد، زن نمی تواند بدون داشتن دلیل محکمه پسند از شوهرش طلاق بگیرد. مطابق قانون زن با داشتن دلیل مثل عسر و حرج، غیبت شوهر، عدم پرداخت نفقه و شروط دوازدگانه طلاق می تواند برای جدایی اقدام به درخواست طلاق کند .

زن خواهان طلاق علاوه بر ارائه دلیل در ضمن فرم درخواست طلاق و اثبات آن دلیل در دادگاه خانواده ، بایستی تشریفات خاص طلاق را هم مانند ثبت نام در سامانه تصمیم طلاق، رفتن به جلسات مشاوره قبل از طلاق و تنظیم و ثبت دادخواست در دفتر خدمات الکترونیک قضایی در زمان ارائه درخواست خود مبنی بر جدایی و طلاق را رعایت کند  .

زمانی که زن می خواهد دادخواست طلاق را به دفتر خدمات الکترونیک قضایی ارائه کند نیازی نیست که مرد به زن برای ارائه درخواست طلاق اجازه بدهد. یا این که حق درخواست طلاق منحصر به مرد نیست . اما اگر زنی درخواست طلاق بدهد و دلیل محکمه پسندی برای جدایی نداشته باشد در این صورت اگر مرد مخالف طلاق دادن زن باشد زن موفق به جدایی نخواهد شد. مخالفت شوهر در روند رسیدگی به طلاق قطعا موثر خواهد بود.

اثبات زن

اگر زنی درخواست طلاق بدهد و در فرم درخواست طلاق دلیل خود برای جدایی از شوهر را بیان کرده باشد در صورتی که بتواند این دلیل را در دادگاه خانوده رسیدگی کننده به دعوای طلاق ثابت کند رای طلاق از جانب دادگاه صادر می شود و مخالفت مرد موجب رد دادخواست طلاق از طرف زن نخواهد شد.

در هر کدام از این مراحل رسیدگی به پرونده طلاق از طرف زن ، مرد می تواند به حکم صادره از دادگاه بدوی و تجدید نظر اعتراض کند. حتی در صورتی که زن دلیل برای جدایی داشته باشد و آن دلیل را هم اثبات کرده باشد، این اعتراض مرد در خلال رسیدگی به پرونده طلاق ازطرف زن روند رسیدگی را طولانی تر می کند و از موجبات اطاله دادرسی خواهد بود .

اگر مرد به جدایی با بخشش مهریه رضایت بدهد زن با بخشش مهریه موفق به طلاق می شود. در صورت طلاق گرفتن زن بدون دلیل با بخشش مهریه، طلاق از نوع خلع و غیر قابل رجوع خواهد بود.

راه های طلاق از طرف مرد

درقوانین کشور ما درخواست طلاق از طرف مرد از جمله حقوق مرد شمره شده است. به این دلیل که در قانون مدنی یک ماده قانونی خاص به این امر یعنی حق مرد در طلاق و جدایی اختصاص پیدا کرده است. طبق قوانین موجود مرد هر موقع بخواهد می تواند زنش را طلاق بدهد و نیازی نیست به دادگاه خانواده ثابت کند که زن ایرادی دارد و مرد به واسطه آن دچار سختی و مشقت شده است و سپس تصمیم به طلاق گرفته است . اگر مرد خواهان طلاق دلیلی مثل عدم تمکین زن یا سوءرفتار و غیره را بتواند ثابت کند طلاق برای او کم هزینه تر و سریع تر خواهد بود .

مرد باید یکسری تشریفات خاص طلاق را در زمان طلاق دادن زن رعایت کند مثل : ثبت نام در سامانه تصمیم، رفتن به جلسات مشاوره قبل از طلاق و تنظیم و ثبت دادخواست طلاق در دفتر خدمات الکترونیک قضایی. رفتن این راه ها برای جدایی در انواع طلاق ها مشترک است و تمامی متقاضیان طلاق باید این راه و روش ها را طی کنند تا به درخواست طلاقشان رسیدگی شود .

ثبت و درخواست طلاق از طرف مرد

مراحل طلاق

در هر طلاقی مثل طلاق توافقی، در مراحل طلاق از طرف مرد یا طلاق از جانب زن، بر طبق ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده، قاضی دادگاه خانواده مکلف است مهریه، اجرت المثل، حضانت فرزندان، ملاقات و نفقه آن ها را تعیین تکلیف کند.در مراحل درخواست طلاق از طرف مرد، دادگاه مکلف است که به هر یک زوجین ابلاغیه فرستاده و با درج مهلت از آن ها بخواهد که داور معرفی کنند.امروزه داوری در پرونده های طلاق به امری تشریفاتی تبدیل شده است. زیرا در اکثر و غالب موارد داوری در رفع اختلاف زوجین کارگشا نیست. مضاف بر این که نظریه داوران برای دادگاه اهمیت چندانی ندارد.در هیچ فرضی در درخواست طلاق از طرف مرد حتی اگر رای غیابی باشد، مهریه زن از بین نمی رود. فقط اگر بین زوجین نزدیکی واقع نشده باشد مهریه در هنگام طلاق نصف می گردد.

طلاق رجعی

اگر نوع طلاقی که مرد درخواست کننده آن باشد رجعی باشد، در مدت حدود ۳ ماه عده، زوج می تواند به زوجه رجوع کند. به این ترتیب طلاق از بین می رود مگر این که زن دوشیزه (باکره) یا یائسه باشد. که در این موارد طلاق بائن است و امکان رجوع وجود ندارد.

شرط تنصیف

طبق قانون حمایت خانواده جدید در حال حاضر امکان جمع شرط نصف اموال (شرط تنصیف) با اجرت المثل وجود دارد.اگر مردی شرط تنصیف مندرج در عقدنامه های چاپی را امضاء کرده باشد علاوه بر مهریه در هنگام طلاق به درخواست زوج، باید تا نصف اموال موجودی را که در ایام زناشویی به دست آورده یا معادل آن را به زوجه واگذار نماید.

  • در صورتی که مرد وکیل داشته باشد تمامی مراحل طلاق از طرف مرد توسط وکیل و بدون حضور موکل (زوج) انجام خواهد شد.

مهریه و طلاق

اگر مرد مهریه را پرداخت نکرده باشد و قبلا توسط دادگاه در خصوص آن رای صادر نشده باشد، در حکم طلاق دادگاه پرداخت مهریه نیز ذکر می شود که ثبت طلاق موکل منوط به پرداخت حقوق مالی زوجه از جمله مهریه است. حال اگر مهریه عند الاستطاعه باشد پرداخت آن منوط به اثبات استطاعت مالی زوج از سوی زوجه است.اگر میخواهید مهمترین مسائل مهریه را بدانید به مقاله مهریه مراجعه کنید.

اگر مهریه عند المطالبه باشد و قبلا از سوی دادگاه تقسیط نشده باشد مرد می تواند پس از قطعیت حکم طلاق دادخواست اعسار از پرداخت دفعی مهریه مندرج در دادنامه طلاق (گواهی عدم امکان سازش) را تقدیم دادگاه صادر کننده رای کند. دادگاه بعد از تشکیل جلسه و دعوت از طرفین و استماع اظهارات زن و شوهر و شهادت شهود در خصوص اعسار مرد تصمیم گیری می کند.

حضانت فرزندان در طلاق

حضانت فرزندان و نیز نفقه آن ها بر طبق قانون و مصلحت طفل توسط دادگاه تعیین می شود.اگر قبلا رأی در خصوص اجرت المثل ایام زوجیت صادر نشده باشد، دادگاه رسیدگی کننده به درخواست طلاق از طرف مرد، با تعیین کارشناس، اجرت المثل ایام زوجیت زن را تعیین می کند و در ضمن حکم طلاق، مرد را موظف به پرداخت آن می کند.

0

امتیاز کاربر: 5 ( 1 نتایج)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا