طلاق بائن و انواع آن - موسسه حقوقی وکیل خانواده
طلاقطلاق توافقیطلاق یک طرفه

طلاق بائن و انواع آن

یکی از تقسیم بندی های طلاق، تقسیم طلاق به رجعی و بائن می باشد.

در قانون مدنی موادی به این موضوع که طلاق بائن چیست اختصاص یافته است . از طلاق به عنوان ابزاری در جهت جدایی زوجین استفاده می شود. احکام مربوط به طلاق از فقه اسلامی نشات گرفته اند که بر اساس آن، انواع طلاق عبارت است از طلاق رجعی و طلاق بائن. البته تقسیم بندی طلاق به رجعی و بائن تنها یک دسته از تقسیمات طلاق به شمار می رود.

وکیل خانوادهدر این نوشتار به بررسی این نوع از طلاق و احکام آن خواهد پرداخت به صورتی که در

گفتار اول: انواع طلاق بائن را بیان می کنیم

گفتار دوم : ازدواج در عده طلاق بائن را بررسی می کنیم.

گفتار سوم: مهریه را خواهیم گفت

گفتار چهارم: مبحث رجوع در طلاق بائن را بیان خواهیم کرد.

 

گفتار اول : طلاق بائن و انواع آن

در پاسخ به این پرسش که طلاق بائن چیست باید گفت:

طلاق بائن  طلاقی است که مرد نمی تواند در ایام عده طلاق، به همسرش رجوع کند. رجوع به این معنا است که بدون نیاز به انعقاد عقد ازدواج جدید همان عقد ازدواج قبلی، با شرایط قبلی، دوباره به رسمیت شناخته خواهد شد . انگار  اصلا طلاقی صورت نگرفته است.

در اصل طلاق بائن طلاق غیرقابل برگشت می باشد.(مستفاد از ماده 1143 قانون مدنی) در قانون مدنی ماده 1145  اقسام طلاق بائن  بدین گونه ذکر شده است :

1-سومین طلاق

سومین طلاق که پس از سه وصلت متوالی به عمل آید . اعم از اینکه وصلت، در نتیجه رجوع باشد یا در نتیجه نکاح جدید.در صورتی که زن و مرد، سه بار از هم طلاق بگیرند و دوباره ازدواج نمایند یا در عده طلاق رجوع کنند، برای بار سوم، طلاق آنها از نوع بائن است.

 

2-طلاق خلع و مبارات

بدین معنی میباشدکه مادام زن به عوض رجوع نکرده است.طلاق خلع و مبارات، از انواع این طلاق است که به سبب کراهت زن از مرد و یا کراهت طرفین نسبت به یکدیگر واقع می شود. بدین نحو که در رابطه با  مهریه در طلاق بائن خلع، زن باید مالی را که می تواند عین مهریه، بیشتر یا کمتر از آن باشد را به مرد بدهد، تا او حاضر به طلاق دادن زن بشود.در نوع مبارات آن مالی تا میزان مهریه را به مرد بدهد. در این نوع طلاق، مرد دیگر امکان رجوع به زن را ندارد. مگر اینکه زن بخواهد مالی را که به مرد تملیک کرده است را پس بگیرد. یا اصطلاحا، به آن مال رجوع کند که در این صور مرد نیز حق رجوع را خواهد داشت.

3-طلاق زن یائسه

یائسه از یاس و ناامیدی می آید و منظور از زن یائسه زنی است که به اقتضا سن که معمولا 50 سالگی است . عادت زنانگی نمی بیند و زمان بارداری او به پایان رسیده است و واقعه طلاق در این شرایط رخ می دهد.

4-طلاق قبل از نزدیکی

در صورتی که قبل از رابطه زناشویی میان زن و مرد(مثلا در دوران عقد) طلاق رخ دهد، طلاق از نوع بائن است.

گفتار دوم:ازدواج در عده طلاق

نکاح با زنی که در عده دیگری است در حکم نکاح با زن شوهر دار است.بنابراین نکاح مزبور باطل و احیانا موجب حرمت ابدی است. طبق مواد 1050و 1051قانون مدنی اگر کسی با زنی که در عده طلاق یا عده وفات است . با علم به عده و حرمت نکاح ازدواج کند عقد باطل و این زن مطلقا بر آن مرد حرام موبد می شود.همین طور است اگر ازدواج بدون علم به این دو امر یا یکی از آنها واقع شده و نزدیکی هم صورت گرفته باشد. اما در صورت جهل به ( عده و حرمت نکاح یا یکی از این دو)و عدم وقوع نزدیکی عقد باطل است ولی حرمت ابدی حاصل نمی شود.

حتما بخوانید: شرایط مطالبه نفقه پس از طلاق

گفتار سوم:مهریه

با این که زن به مجرد عقد مالک تمام مهر می شود مالکیت او نسبت به نصف مهر متزلزل است . در صورتی مستقر می شود که نزدیکی واقع شود در صورت وقوع طلاق قبل از نزدیکی . مالکیت متزلزل زن نسبت به نصف مهر از بین می رود و این نصف به شوهر برمی گردد.

ماده1092 قانون مدنی در این زمینه مقرر می دارد:

هرگاه شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق دهد زن مستحق نصف مهر خواهد بود.  اگر شوهر بیش از نصف مهر را قبلا داده باشد حق دارد مازاد از نصف را عینا یا مثلا یا قیمتا استرداد کند .

در غیر اینصورت زن میتواند مهریه خود را تماما از مرد دریافت نماید .

گفتار چهارم:رجوع

قانون مدنی در ماده 1143طلاق را به بائن و رجعی تقسیم کرده است.برابرماده 1144 برای شوهر حق رجوع وجود ندارد. بائن از بینونت به معنای جدایی گرفته شده است . این گونه طلاق را از این رو بائن گفته اند که در آن حق رجوع برای شوهر شناخته نشده است و با وقوع طلاق رابطه نکاح به طور قطعی منحل می شود.

رجوع یک عمل حقوقی یکجانبه است . که به وسیله شوهر انجام می شود. طبق ماده1149 قانون مدنی :رجوع در طلاق به هر  لفظ یا فعلی حاصل می شود که دلالت بر رجوع کند مشروط بر آن که همراه با قصد رجوع باشد.

در پایان میتوان به این نتیجه رسید که در این نوع طلاق حق رجوع برای مرد در نظر گرفته نشده است و با انواع و اسامی انان اشنا شده اید  حال اگر شما هم در حال اقدام برای جدایی می باشید میتوانید با بررسی شرایط خود با وکلای خانواده درخواست خود را از طریق مرجع قضایی و یا توسط وکلای خانواده به دادگاه صالح درخواست دهید .

توصیه وکیل خانواده : توصیه ما به شما قبل از اقدام به طلاق یکطرفه و یا توافقی این هست که حتما محتوا در خصوص طلاق رجعی و طلاق توافقی را مطالعه نمایید .

اگر شما قصد انجام طلاق توافقی دارید تنها لازم است با دادن وکالت به یک وکیل متخصص طلاق توافقی و بدون نیاز به حضور در جلسات دادگاه و دادرسی، بتوانید به خواسته خود و طلاق توافقی دست پیدا کنید.

0

امتیاز کاربر: 4.6 ( 1 نتایج)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا