وکیل ارث - موسسه حقوقی وکیل خانواده

وکیل ارث

وکیل ارث

یکی از مباحث مهم حقوقی مسئله ارث و میراث است که شاید اکثر افراد جامعه در طول زندگی کمابیش با آن روبرو شده باشند. این مبحث به لحاظ قانونی پیچیدگی‌های خاص خود را دارد که افراد در اکثر اوقات ترجیح می ‌دهند که آن را به یک فرد آگاه و متخصص در این زمینه بسپارند. یک وکیل ارث(به انگلیسی: inheritance lawyer) به راحتی می تواند در این امر کمک شایانی به افراد نماید. هرچند که مسائل مربوط به ارث در قانون مدنی کشور کاملاً مشخص است و شاید هر فردی بتواند با مراجعه به مراجع قضایی نسبت به احقاق حق خود اقدام نماید.

ولی به علت پیچ و خم های متعدد این چنین پرونده‌هایی هر کسی به راحتی نمی تواند از عهده آن بر آید. بهترین گزینه مراجعه به یک وکیل متخصص ارث و میراث است. مشورت با یک فرد متخصص در این امر و سپردن کارهای حقوقی به او باعث سهولت در انجام کارها و جلوگیری از بروز هرگونه اشتباه و خطا در پروسه رسیدگی به پرونده می شود. ما در این مقاله قصد داریم مطالب جامع و مفیدی در این خصوص در اختیار شما قرار دهیم پس با ما همراه باشید.

وکیل ارث
وکیل ارث

یک وکیل ارث چه کارهایی انجام می دهد؟

اگر بخواهیم مفهوم جامع در مورد ارث عنوان کنیم باید بگوییم ارث از سه مفهوم وارث، ترکه و مورث تشکیل شده است. مورث به شخصی که فوت شده و اموال و دارایی‌های او به جا مانده است گفته می‌ شود. به اموال و دارایی‌هایی که از مورث به جای مانده ترکه یا میراث گفته می ‌شود. وارث یا وراث هم فرد یا افرادی هستند که از شخص مورث ارث می ‌برند. در مورد مسائل ارث باید علاوه بر بررسی وصیت نامه، گواهی انحصار وراثت نیز صادر گردد.

یکی از مهمترین مسائل در زمینه ارث و میراث عدم آگاهی دقیق افراد از مسائل حقوقی آن است. بسیاری از افراد به طور دقیق نمی دانند که از متوفی ارث می ‌برند یا نه و اگر این چنین است سهم الارث آنها چقدر است. در نتیجه از ساز و کار و مراحل تقسیم ترکه نیز هیچ اطلاعی ندارند. در چنین شرایطی یک وکیل ارث متخصص و باتجربه می‌ تواند همه مسائل و ابهامات در چنین پرونده هایی را به راحتی برای افراد برطرف نماید. یک وکیل علاوه بر روشن کردن مسائل برای وراث و نحوه تقسیم ارث آنها در انجام مراحل پیچیده و وقت گیر اداری به افراد کمک می نماید.

چه کسانی ارث می برند؟

همه افرادی که با شخص متوفی رابطه خونی داشته باشند از او ارث می برند. به طور ساده تر خویشاوندان و بستگان نسبی مورث از او ارث می برند. همسر متوفی نیز یکی از افرادی است که در کنار وراث نسبی از مورث ارث می برد. تقسیم ارث بین افراد نسبی مورث مطابق با طبقات است که در قانون مدنی کشور دسته بندی شده است و افراد مطابق با این قانون شامل سهم ارث می شوند. به طور کلی خویشاوندان نسبی مورث یا همان متوفی به سه دسته زیر تقسیم می شوند:

  • دسته اول شامل پدر، مادر و فرزندان می شوند. نوه ها هم در صورت فوت همه فرزندان شامل این دسته می شوند.
  • دسته دوم شامل پدربزرگ، مادربزرگ، خواهران و برادران می شوند که در صورت فوت همه خواهران و برادران، فرزندان آنها نیز در این دسته قرار می ‌گیرند.
  • دسته سوم شامل خاله‌ها، دایی ها‌، عمه ها و عموها می شوند که در این دسته هم در صورت فوت همه این افراد فرزندان آنها در این دسته قرار می‌ گیرند.

قاعده کلی در دسته بندی ارث به این صورت است که حتی اگر یک نفر از دسته قبلی زنده باشد افراد دسته بعد از مورث ارث نمی برند. به عنوان مثال اگر یکی از فرزندان که در دسته اول قرار دارد در قید حیات باشد دسته دوم و سوم از ارث محروم خواهند بود. نکته حائز اهمیت دیگر در خصوص ارث مربوط به همسر متوفی است که سهم الارث او همیشه محفوظ است. فرقی نمی کند که به ترکیب کدام دسته از طبقات  ارثی تعلق بگیرد. البته سهم الارث زن و مرد با یکدیگر متفاوت است. جزئیات میزان سهم الارث هم برای هر یک از افراد متفاوت است. شما با مشاوره و بکارگیری یک وکیل ارث متخصص و باتجربه اطلاعات لازم در این زمینه را به راحتی کسب می نماید.

میزان سهم ارث وراث طبق طبقه بندی

در این بخش از مقاله به میزان سهم ارث هر یک از وراث مطابق با دسته بندی های قانونی می پردازیم:

  • سهم الارث دسته اول:

این دسته خود به دو گروه تقسیم می ‌شود که گروه اول پدر و مادر متوفی هستند و دسته دوم فرزندان متوفی می باشند. در صورت وجود نوه و نتیجه و… آنها نیز در این طبقه جای می‌گیرند. در صورت فوت پدر و مادر متوفی، کلیه ارث به فرزندان او خواهد رسید و بالعکس. اگر متوفی فرزند، نوه، نتیجه و… نداشته باشد، حالا به هر علتی و والدین او در قید حیات باشند همه ارثیه به آنها تعلق می‌ گیرد. نکته‌ای که باید در اینجا به آن اشاره کرد نوه ها در صورتی از مورث ارث خواهند برد که حتی یک فرزندان زنده نباشد. این قضیه در مورد نتیجه ها هم به همین صورت است که در صورت در قید حیات نبودن فرزند و نوه متوفی ارث به نتیجه او تعلق می ‌گیرد.

نکته مهم دیگری که باید در اینجا به آن اشاره نماییم، محفوظ ماندن سهم الارث همسر متوفی است. اما در خصوص تقسیم ارث در دسته اول باید بگویم که اگر متوفی مرد باشد پدر و مادر او یک ششم و همسر یک هشتم از اموال و دارایی‌های او را به ارث می برند و بقیه اموال بین فرزندان او تقسیم می ‌شود‌. در خصوص تقسیم بندی ارث بین فرزندان دختر و پسر هم باید بگوییم، پسران دو برابر دختران ارث می برند.

در صورتی که متوفی زن باشد سهم الارث پدر و مادر او یک ششم و همسر متوفی یک چهارم از میراث باقی مانده از او را به ارث می برد و بقیه دارایی ها هم بین بقیه فرزندان تقسیم می ‌شود‌. این ساده‌ترین شکل تقسیم بندی در دسته اول است. ولی ممکن است در برخی اوقات تعداد و ترکیب وراث متفاوت باشد که در چنین شرایطی محاسبه سهم الارث افراد مختلف دچار پیچیدگی می شود. تنها یک وکیل ارث می تواند به راحتی از پس حل چنین مشکلاتی برآید.

سهم الارث دسته دوم:

همان گونه که در مطالب قبل عنوان شد در صورتی که هیچ یک از افراد دسته اول در قید حیات نباشند، ترکه یا همان میراث به دسته دوم تعلق می‌ گیرد. نحوه محاسبه سهم الارث دسته دوم هم پیچیدگی‌های خاص خود را دارد. در این گروه پدربزرگ، مادربزرگ، خواهران و برادران متوفی قرار دارند. اگر پدر بزرگ و مادر بزرگ متوفی والدین پدری او باشند، در لفظ قانونی جد و جده ابی نامیده شده و والدین مادری متوفی جده و جده امی نام می گیرند. سهم الارث جد و جده پدری به دیگر افراد این دسته مرتبط است. ولی جد پدری متوفی دو برابر جدّه پدری ارث می برد.

در مورد جد و جده مادری متوفی یک قانون کلی وجود دارد که تحت هر شرایطی سهم الارث آنها یک سوم ترکه است. برای تقسیم این ارث بین خود باید به طور مساوی تقسیم شود. اگر جد و جده پدر و مادری متوفی تنها وارثان او باشند همه اموال و دارایی‌های متوفی به آنها می ‌رسد. در گروه دوم این دسته خواهران و برادران ابی یا امی متوفی قرار دارند که در صورت اشتراک خونی آنها را ابوینی می گویند. اگر با متوفی فقط از طرف پدر مشترک باشند، خواهر و برادر ابی و در صورتی که همه فرزندان از یک مادر متولد شده باشند خواهران و برادران امی نامیده می شوند.

در مورد این سه دسته از گروه خواهران و برادران امی همیشه سهم معین از ارث می برند. بدین معنا که سهم الارث آنها موقوف به سهم الارث بقیه نبوده و به طور مساوی ارث می‌ برند. میزان سهم الارث خواهران و برادران ابوینی بسته به میزان ارثی است که به دیگر وراث تعلق می گیرد. ولی سهم پسران مانند موارد گفته شده قبل دو برابر دختران خواهد بود. خواهر و برادران ابی هم در صورتی شامل سهم الارث خواهند بود که خواهر و برادر ابوینی نداشته باشد. در صورتی که اجداد و اخوه متوفی شامل سهم الارث باشند، در ابتدا سهم الارث افراد معین از ترکه جدا شده سپس بقیه ارث بین وراث تقسیم می شود. همان گونه که متوجه شدید سهم الارث در این دسته با جزئیات فراوانی همراه است که از عهده افراد عادی بر نمی آید و باید آن را به دست یک وکیل ارث متخصص و باتجربه سپرد.

سهم الارث دسته سوم:

در ابتدای این بخش باید تاکید کنیم که در صورت نبود وراث در دو دسته قبل ارث به دسته سوم تعلق می ‌گیرد. این دسته از طبقه عمو، عمه، خاله و دایی ها تشکیل شده است که در صورت در قید حیات نبودن این افراد فرزندان و نوه های آنها در این طبقه جایگزین خواهند شد. تقسیم ارث بین وراث این دسته هم از جزئیات و پیچیدگی‌های خاصی برخوردار است که تنها با کمک یک فرد متخصص می ‌توان این کار را به بهترین نحوه بررسی و انجام داد. عمه عمو دایی و خاله های متوفی نیز ممکن است ابوینی یا ابی یا امی باشند. اگر وراث متوفی چند عمو و عمه امی ‌باشند، ارث به صورت مستقیم بین آنها تقسیم می ‌شود. ولی اگر عمو و عمه ها ابوینی یا ابی باشند، عموها دو برابر عمه ها ارث می‌ برند.

درباره دایی و خاله های ابوینی سهم الارث به طور مساوی بین آنها تقسیم می ‌شود. ولی در مورد دایی و خاله های ابوینی یا ابی همانند دیگر دسته‌ها سهم الارث با نسبت ۲ به ۱ بین آنها تقسیم می شود. نکته مهم در خصوص سهم الارث این دسته این است که تحت هر شرایطی یک سوم از ارث به این دسته می رسد. به شرط آنکه در دو دسته قبل وارثی زنده نباشد. در مورد سهم الارث این دسته هم جزئیات و پیچیدگی‌های فراوانی وجود دارد که تنها با کمک تجربیات و تخصصی یک وکیل ارث خوب قابل حل است.

وکیل ارث
وکیل ارث

سهم الارث زن و مرد از ترکه متوفی

همان گونه که در مطالب قبلی عنوان شد سهم ارث همسر متوفی تحت هر شرایطی محفوظ است. هر چند که در قانون و شرط سهم الارث زوج و زوجه متوفی به طور مشخص ذکر شده است ولی در بعضی از موارد برخی ابهامات و جزئیات در این خصوص وجود دارد. بهترین راه برای برطرف کردن این مشکل کمک از یک وکیل متخصص در زمینه ارث و میراث است. در زیر به سهم الارث هر یک از زوج یا زوجه می پردازیم:

  • سهم الارث زوج:

در مورد سهم الارث مرد از اموال و دارایی های زن باید بگویم که اگر زن فرزندی داشته باشد یک چهارم اموال و اگر نداشته باشد یک دوم اموال به مرد می ‌رسد. در صورت نداشتن وراث متوفی کلیه اموال و دارایی‌های او به مرد می رسد.

  • سهم الارث زوجه:

سهم الارث یک زن از ارث همسر خود در صورت نداشتن فرزند یک چهارم و در صورت داشتن فرزند و یا فرزندان یک هشتم خواهد بود. اگر متوفی غیر از همسر خود فرد دیگری را نداشته باشد، سهم الارث او تنها یک چهارم از اموال است و مابقی اموال و میراث متوفی به عنوان بلا وارث معرفی می ‌شود. اگر مرد همسر دوم داشته باشد یک چهارم یا یک هشتم از اموال به طور مساوی بین همسرانش تقسیم می‌ شود. شما می توانید به راحتی و به کمک یک وکیل ارث با تجربه کلیه مسائل حقوقی در این زمینه را به راحتی حل و فصل نمایید.

نکات کلیدی در خصوص ارث زوج و زوجه

یکی از موضوعات قابل تحمل در زمینه ارث در خصوص سهم الارث زوج و زوجه از همسر متوفی خود است. همانند دیگر مسائل عنوان شده این مسئله نیز با قوانین و مقررات واضح و روشن در قانون ذکرشده است. ولی در این خصوص نکات و جزئیات مهم و ضروری وجود دارد که دانستن مفید خواهد بود.

  • زن و شوهر در صورتی از هم ارث می برند که در عقد دائم هم باشند. عقد موقت و صیغه نمی ‌تواند زن و مرد را در دسته وراث قرار دهد. خواه این عقد موقت کوتاه‌مدت و بلندمدت باشد. به هیچ عنوان زن یا مرد شامل وراث نخواهد بود.
  • زن و مرد تنها بستگانی هستند که بدون ارتباط خونی از هم ارث می ‌برند. پس  سهم ارث آنها در قانون مشخص است. همیشه قبل از انحصار ورثه، سهم همسر متوفی از اموال پرداخته شده و سپس بقیه اموال طبق دسته بندی طبقات بین دیگر وراث تقسیم می ‌شود.
  • زن و شوهر در صورت طلاق هم از هم ارث می برند به شرطی که طلاق آنها از نوع رجعی باشد. در این شرایط در مدت زمانی که به عنوان عده مشخص شده برای زن است، اگر هر یک از زوجین فوت شود دیگری از او از ارث می برد. نکته مهم دیگر این است که اگر مرد مریض باشد و در همین بیماری اقدام به طلاق همسر خود نماید، چنانچه تا یک سال از تاریخ طلاق بر اثر همان بیماری از دنیا برود همسر او شامل وراث او می شود. البته مشروط به اینکه طی این مدت زن ازدواج نکرده باشد.
  • مرد می تواند از کلیه اموال زن در صورت نداشتن هیچ وارثی ارث ببرد. ولی زن تنها از اموال منقول شوهر ارث خواهد برد. ناگفته نماند زن از قیمت اموال غیرمنقول شوهر نیز سهم خواهد داشت.
  • اگر متوفی فرزند داشته باشد سهم الارث همسر نصف خواهد شد یعنی اگر متوفی مرد باشد یک هشتم اموال او و اگر زن باشد سهم ارث مرد یک چهارم از ارث او است. در اینجا باید به این نکته اشاره کرد که وجود فرزند چه از همسر سابق و چه همسر فعلی باعث می ‌شود سهم الارث زن یا مرد تقلیل پیدا کند.
  • مهریه زن جدا از سهم الارث او محاسبه می شود. به این صورت که از آنجایی که مهریه زن جزو دیون مرد است. ابتدا باید مهریه پرداخت شده سپس سهم الارث هر یک از وراث مشخص و تقسیم شود. نکات متعددی در خصوص سهم الارث همسر متوفی وجود دارد که در این مقاله نمی گنجد. شما می توانید با مراجعه به یک وکیل ارث متخصص و کارکشته همه امور مربوط در این زمینه را برطرف نمایید.

موانعی که در تقسیم ارث وجود دارد

در این بخش از مقاله به موانعی که ممکن است در تقسیم ارث وجود داشته باشد به شرح زیر می پردازیم:

  • کفر:

بر طبق قانون مدنی کشور کافر نمی تواند از مسلمان ارث ببرد. فرقی نمی کند که شخص کافر کتابی باشد یا غیر کتابی به هیچ عنوان از ترکه یک مسلمان ارث نمی برد. در مقابل یک فرد مسلمان از کافر ارث می برد. اگر در بین وراث متوفی تنها یک فرد مسلمان وجود داشته باشد، کلیه ارث به او تعلق می‌ گیرد. در این موارد مهم نیست که این فرد در کدام دسته از طبقات ارثی قرار داشته باشد. چرا که بقیه افراد به دلیل کفر از ارث محروم هستند.

  • قتل:

یکی از عواملی که مانع ارث بری اشخاص می شود مسئله قتل است. اگر فرد مورث توسط یکی از وراث به قتل برسد به شخص قاتل ارث تعلق نمی گیرد. ناگفته نماند که قتل باید از نوع عمدی و نامشروع باشد. پس اگر قاتل در دفاع از خود منجر به ارتکاب قتل شود و این کار طبق قانون سهوی اعلام شده باشد، از ارث محروم نخواهد شد. در این زمینه هم قانون و تبصره های زیادی وجود دارد که با مراجعه به یک وکیل ارث می توانید نسبت به رفع این موانع اقدام نمایید.

  • لعان:

لعان در تعریف لغوی به این معناست که مرد، زن خود را به زنا نسبت دهد و در صورت وجود فرزند ادعا نماید که فرزند هم از او نیست ولی نتواند این ادعا را ثابت کند. در چنین شرایطی مرد می بایست چهار مرتبه خدا را برای صحت ادعای خود گواه قرار دهد و همچنین همسر نیز باید بر دروغ بودن این ادعای خدا را شاهد قرار دهد. بعد از این زن و مرد از نسبت زنا و قذف تبرئه می ‌شوند ولی دیگر از هم ارث نمی برند. در مورد فرزند هم چون پدر ادعا به فرزند نامشروع نموده است، فرزند هم از ارث پدری و خانواده پدری محروم می‌ شود. به تبع پدر و جد پدری هم از این فرزند ارث نخواهند برد. تنها در صورتی که پدر ادعای خود را پس بگیرد فرزند از ارث پدر و خانواده پدری  بهره خواهد گرفت. ولی همچنان پدر و خویشاوندان پدری نمی ‌توانند از فرزند ارث ببرند.

  • زنازادگی:

یکی از مواردی که باعث محرومیت از ارث می شود، فرزندیست که از مرد یا زن زانی متولد شود که در این صورت از آنها ارث نمی برد. همچنین پدر و مادر هم نمی تواند از فرزند نامشروع خود ارث ببرند.

شما برای اطلاع از هریک از موانع ارث می توانید جزئیات کامل آن را از یک  وکیل ارث جویا شوید.

اهمیت استفاده از وکیل در مورد ارث و میراث

در بیشتر افراد وراث متوفی برای آگاهی از جزئیات در خصوص انحصار وراثت به وکیل مراجعه می کند. در بعضی از موارد هم وراث این کار را به یک وکیل می سپارند تا بتوانند پیگیری مربوط به سهم الارث خود را بدون دردسرها و پیچیدگی های مسائل حقوقی  آن به راحتی رفع نمایند. یکی دیگر از موارد مراجعه به وکیل ارث توسط افراد ذینفع مثل طلبکاران متوفی است که امور مربوط به صدور گواهی انحصار وراثت را برای انجام بهتر و راحت تر کارها به او می سپارند. با وجودی که همه اقدامات و کارهای مربوط به انحصار وراثت طبق روال قانونی به وراث و ذینفعان آن می ‌رسد، ولی به علت طولانی بودن زمان آن و پیچیدگی و ریزه‌کاری‌های این کار و همچنین عدم آگاهی افراد غیرمتخصص بهترین راه سپردن این پرونده‌ها به دست وکلای باتجربه ارث است. استفاده از وکیل علاوه بر سرعت بخشیدن به روند پرونده باعث سهولت در دریافت ارثیه خواهد بود.

وکیل ارث
وکیل ارث

 کلام آخر

ارث و میراث جزو مسائلی است که در همه جای دنیا وجود دارد و با توجه به قانون و مقررات هر کشور این ارث به وراث خواهد رسید. روال قانونی این کار در عین سادگی از پیچیدگی‌های خاص خود برخوردار است که افراد عادی از عهده روال این کار سخت بر نخواهند آمد. یک وکیل ارث با توجه به تخصص و تجربه خود به همه ریزه کاری های مربوط به مباحث ارث و میراث وارد است و می ‌تواند در این زمینه بسیار موفق عمل نماید. علاوه بر این در اکثر اوقات در هنگام انحصار وراثت بین ورثه اختلافات و درگیری پیش می ‌آید.

در چنین شرایطی داشتن یک وکیل خوب و با تجربه در زمینه ارث که به همه امور در این زمینه آگاهی دارد، بسیار مفید خواهد بود. چرا که یک وکیل با توجه به علم و تخصص خود به راحتی در مورد حقوق همه وراثت و ذینفعان آگاهی‌های لازم را داشته و در مورد حق قانونی هر کدام اطلاعات لازم را در اختیار آنها قرار داده و مانع از به وجود آوردن سوء تفاهم و اختلافات خانوادگی در میان وراث و افراد خانواده می ‌شود. برای تعیین وقت مشاوره و بهره مندی از تجربیات وکلای این مجموعه با ما در تماس باشید.

دکمه بازگشت به بالا