ایام عده و تکالیف زوجین! - موسسه حقوقی وکیل خانواده
طلاقطلاق توافقیطلاق یک طرفه

ایام عده و تکالیف زوجین!

برخلاف خیلی از مردم که فکر می کنند با وقوع طلاق، فسخ نکاح، فوت شوهر و …، کلیه روابط بین زن و شوهر برای همیشه قطع شده؛ و از آن تاریخ به بعد، دیگر هیچ حق و تکلیفی نسبت به یکدیگر ندارند. اما لزوم رعایت ایام عده برای زوجه، بیانگر این است که به لحاظ حمایت قانونگذار از نهاد خانواده و حقوق اعضای آن، حتی بعد از انحلال نکاح نیز، زن و شوهر مکلف به انجام تمام یا برخی از وظایف زناشویی خود هستند. گروه تخصصی وکیل خانواده قصد دارد در این مقاله، به بررسی تکالیف هر دو آنان در ایام عده بپردازد.

عده چیست؟

پس از خاتمه زندگی مشترک بر اثر طلاق، فسخ نکاح، انحلال ازدواج موقت، وفات شوهر و …، زن تا مدتی نمی تواند با مرد دیگری ازدواج کند. این مدت را که توسط قانونگذار معین شده است؛ ایام عده می نامند.

رجوع چیست؟

رجوع یعنی اینکه مرد با اراده خویش، درصورت پیش بینی در قانون، بدون نیاز به انعقاد نکاح مجدد، و بدون نیاز به رعایت تشریفات خاصی، در مدت عده طلاق رجعی، می تواند با عملی که دلالت بر قصد او داشته باشد؛ به زندگی مشترک خود بازگردد.

  • همانطورکه گفته شد؛ رجوع نیازبه تشریفات خاصی نداشته؛ و با عملی مانند در آغوش گرفتن زن و …، صورت می پذیرد.

تفاوت های نفقه زن و فرزندانتعریف طلاق

طلاق، یکی از روش های انحلال نکاح دائم است؛ که نیاز به ادای الفاظ معینی از سوی شوهر، و انجام تشریفات خاصی دارد.طلاق به دو نوع رجعی و بائن تقسیم می گردد.در طلاق رجعی، مرد می تواند در ایام عده، به زندگی مشترک بازگردد.

 

 

در طلاق بائن، مرد حق رجوع به زندگی مشترک را ندارد. اما درمواردی زن باید عده نگهدارد که عبارتند از:

  • طلاق خلع:

خلع، طلاقی است که به موجب آن زن به دلیل کراهتی که از شوهر خود دارد؛ مالی را به او می بخشد تا مرد به ازای آن مال، راضی به طلاق شود. در طلاق خلع، مرد حق رجوع به همسر سابق خود را ندارد. ولی اگر زن برای پس گرفتن مالی که به وی بخشیده بود مراجعه کند؛ دراینصورت طلاق، تبدیل به طلاق رجعی میگردد. درنتیجه مرد می تواند به خانم رجوع نماید.

  • طلاق مبارات:

تمام احکام و شرایط و آثار و مقررات مربوط به مبارات، همانند طلاق خلع است. با این تفاوت که در طلاق مبارات، کراهت دوطرفه است.

وظایف زن در ایام عده

زن در ایام عده باید تکالیفی را رعایت نماید که همه آنها غیرمالی بوده؛ و به شرح زیر است:

زن تا پایان ایام عده طلاق، وفات، فسخ نکاح، و انحلال ازدواج موقت، حق ازدواج با شخص دیگری را ندارد. مگراینکه طلاق بائن بوده و بین زوجه و همسر سابق او نزدیکی رخ نداده باشد. یا اینکه زن یائسه بوده و یا اینکه به هنگام طلاق نابالغ بوده باشد.

در ایام عده طلاق رجعی، زن علاوه بر اینکه نمی تواند به شخص دیگری شوهر نماید. درصورت انصراف مرد از طلاق و رجوع او به زندگی مشترک، باید از درخواست وی تبعیت نماید. درغیراینصورت حق نفقه ندارد.

وظایف مرد در ایام عدهوظایف مرد در ایام عده

به طور عمده وظایف مرد در ایام عده مربوط به طلاق رجعی است. چون در طلاق های بائن، وی نمی تواند بدون جاری شدن صیغه نکاح مجدد به زندگی پیشین خود بازگردد. پس تکلیفی هم ندارد.

 

 

تکالیف مرد در ایام عده به شرح زیر است:

۱- پرداخت نفقه زن:

در ایام عده رجعیه، مرد مکلف است که نفقه زن را پرداخت نماید. اما در  طلاق های بائن، فسخ نکاح، انحلال ازدواج موقت، وفات و … زن حق نفقه ندارد. مگراینکه باردار باشد. که دراینصورت میزان نفقه او و جنین را دادگاه تعیین می نماید.

درصورت وفات شوهر نیز، زن تا در ایام عده وفات، حق نفقه دارد. نفقه وی، از اموال بجامانده از همسرش پرداخت خواهدشد.نفقه زن، عبارت است از خوراک، پوشاک، هزینه درمان و …، که متناسب با شأن و منزلت و موقعیت خانوادگی و اجتماعی او تعیین می گردد.

درمواردی که طلاق به دلیل عدم تمکین زوجه واقع شده باشد؛ وی حق نفقه ندارد.

۲- ثبت رجوع:

اگر مرد در ایام عده رجعیه به زندگی مشترک خود بازگردد مکلف است رجوع را در یکی از دفاتر ازدواج و طلاق به ثبت برساند.

۳- عدم جواز ازدواج با خواهرزن:

در ایام عده رجعیه، زن در حکم شوهردار محسوب می شود. پس در این مدت مرد نیز متأهل محسوب شده و تا پایان عده نمی تواند با خواهر آن زن ازدواج کند.

اگر شما قصد جدایی از همسر خود را دارید؛ جهت مطالبه و دفاع از حقوق مالی و غیرمالی خود در ایام عده، با گروه تخصصی وکیل خانواده تماس بگیرید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا