چگونه می توان قیم را عزل کرد؟ - موسسه حقوقی وکیل خانواده
حضانت

چگونه می توان قیم را عزل کرد؟

یکی از مشکلاتی که ممکن است در اداره امور مالی و غیرمالی کودکان، اشخاص دیوانه و سفیه پیش آید؛ مربوط به صلاحیت قیم آنان است. به همین دلیل قانونگذار، درمواردی اختیار عزل وی را به دادگاه داده است. گاهی اوقات هم بدون نیاز به حکم دادگاه، قیم خودبه خود سمت خود را ازدست خواهدداد. گروه تخصصی وکیل خانواده در این مقاله قصد دارد شما را با موارد عدم لیاقت و عزل قیم آشنا نماید.

برای چه کسانی، قیم تعیین می شود؟

عزم قیمدر مقدمه توضیح دادیم که برای اداره امور مالی و غیرمالی کودکان، اشخاص دیوانه، سفیه یا غیررشید باید قیم تعیین نمود. البته به شرطی که پدر یا جدپدری این اشخاص از دنیارفته؛ و یا صلاحیت و توانایی لازم برای پذیرش وظایف مهم و سنگین قانونی خود را از دست داده باشند.سفیه یا غیررشید، کسی است که توانایی تشخیص مصلحت و ضرر خود را در مسائل مالی شان نداشته؛ و ممکن است اقدام به صرف هزینه های نامعقول و یا انجام معاملات نابخردانه و زیانبار نماید.

 

وظایف قیم چیست؟

قیم، باید کلیه امور مالی و غیرمالی اشخاص تحت سرپرستی خود را به بهترین شکل ممکن اداره کند.

مثلاً از راکد ماندن سهم الارث طفل در یک حساب پس انداز خودداری کند؛ و درصورت امکان برای او ملک، طلا و یا کالایی سودآور بخرد که امکان پیشرفت مالی وی فراهم شود. و یا اینکه هزینه های مجنون را کنترل کند تا از اسراف و حیف و میل شدن اموال او جلوگیری شود. و یا در نگهداری از اموال وی، همچون امینی صادق و دلسوز باشد. در معاملاتی که برای کودک انجام می دهد؛ به شدت دقت نماید تا حقی از او ضایع نشود. و …

در امور غیرمالی هم قیم نمی تواند خود را به طور کامل کنارکشیده؛ و همه کارها را به مادر طفل یا سایر اشخاصی که با او زندگی می کنند؛ واگذارنماید. رسیدگی به سلامت جسمی و روحی طفل و بخصوص مجانین و سفیهان، جزء وظایف قیم است. رسیدگی به امور اخلاقی و تربیتی و آموزشی کودک، از تکالیف قیم است. همچنین است تأمین آسایش و امنیت آنان. قیم نمی تواند در محله ای ناامن و اراذل نشین برای صغیر، خانه ای را اجاره کند. و …

مطالب مفید

کلیک کنید: قیومیت فرزند و مراحل آن

چه کسانی می توانند خواستار عزل قیم شوند؟

دادستان، شخص تحت سرپرستی و هریک از نزدیکان او می توانند با ارائه دلایل موجه به دادگاه، خواستار عزل قیم شوند.

در چه مواردی می توان قیم را عزل کرد؟

در موارد زیر دادگاه اقدام به عزل قیم می نماید:

  • محکومیت قطعی قیم به جرایم کلاهبرداری، خیانت در امانت، اختلاس، اعمال منافی عفت و هتک ناموس، ورشکستگی و انجام جرم نسبت به کودکان
  • عدم کفایت و توانایی لازم برای اداره اموال اشخاص تحت سرپرستی خود، به دلیل پیری، بیماری، ناتوانی جسمی، اختلال حواس و …
  • عدم ذکر حداقل یکی از اموال صغیر در لیست اعلام شده به دادسرا
  • ایجاد آسیب و خسارت به یکی از اموال طفل براثر تقصیر، غفلت و سهل انگاری قیم در اداره اموال او
  • اگر درصورت لزوم، دادستان از قیم تضمین بخواهد؛ و او نیز قادر به دادن تضمین نباشد؛ عزل می شود.
  • قیم باید حداقل سالی یک مرتبه، گزارش و حساب ایام قیمومت خود را به دادسرا ارائه بدهد. اگر در مدت یک ماه از فرصت داده شده ازطرف دادستان، از این کار خودداری کند؛ دادگاه او را عزل می کند.
  • اعتیاد قیم به مواد مخدر و مصرف مشروبات الکلی
  • حبس قیم: درصورتیکه بازداشت قیم منجربه ایجاد اختلال در اداره امور گوناگون صغیر یا مجنون گردد؛ دادگاه او را عزل می کند.

تفاوت بین عزل و انعزال قیم چیست؟

عزل قیمقانونگذار شرایطی را برای قیم تعیین کرده؛ که اگر معلوم شود فاقد یکی از آنها است؛ دادگاه می تواند او را از سمت خود برکنارکند. چنین روندی را عزل قیم می گویند. مانند خیانت وی نسبت مال صغیر.

اما اگر قیم به دلیل ازدست دادن برخی از صلاحیت های خویش، خودبه خود و بدون نیاز به تصمیم گیری  دادگاه، از سمت قیمومت برکنارگردد؛ انعزال وی رخ داده است؛ نه عزل. مانند دیوانه یا سفیه شدن قیم.

درصورت عزل قیم، اعمال و اقدامات او از لحظه برکناری به بعد، باطل خواهدبود. اما دررابطه با انعزال یا منعزل شدن او، کلیه اقداماتش را باید از لحظه قبول سمت قیمومت باطل و بی اعتبار دانست.

قیم موقت کیست؟

تا زمانی که رسیدگی به درخواست عزل قیم پایان نیافته؛ و دادگاه قیم جدیدی را تعیین نکرده باشد؛ دادستان یا شخصی به نام قیم موقت را، مأمور رسیدگی به امور طفل یا دیوانه یا سفیه خواهدنمود.

مرجع صالح برای رسیدگی به درخواست عزل قیم

تقاضای عزل قیم، از دادسرایی به عمل می آید که تحت نظارت دادگاه تعیین کننده قیم فعالیت می کند. دادسرا نیز درخواست یادشده را برای بررسی و رسیدگی قانونی، به همان دادگاه می فرستد.

درصورت صدور حکم عزل قیم، تعیین قیم موقت و یا نصب قیم جدید، توسط همان دادگاه صورت خواهدگرفت.

آیا می توان به حکم عزل قیم اعتراض کرد؟

قیم می تواند نسبت به حکم عزل خود، در دادگاه صادرکننده آن رأی اعتراض کند.دادستان نیز می تواند در همان دادگاه نسبت به رد درخواست عزل قیم اعتراض کند.

اگر یکی از عزیزان و نزدیکان شما، از تصمیم ها و رفتارهای ناشایست قیم خود رنج می برد؛ گروه تخصصی وکیل خانواده می تواند در این زمینه راهنمایی ها و اطلاعات لازم را دراختیارتان قراردهد. با ما تماس بگیرید.

درخواست مشاوره

0

امتیاز کاربر: 4.6 ( 1 نتایج)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا